topbanner

Välja sten

 

Välja sten

Alla stenar har sin egen personlighet och ger varje smycke dess unika prägel. Genom ditt val av sten visar du även vem du är. Vi har ett standardsortiment av stenar till våra smycken. Vill du ha något annat kan vi försöka hjälpa dig med det! Vi har även något så speciellt som porfyr från Älvdalen och ”Venjansglas” som har en historia från glasbruket som startades på Sandön i Venjan år 1798.

 

På denna sida finns bild på våra standardstenar, tabell över vilka stenar som hör till respektive månad eller stjärntecken, samt en beskrivning av varje sten i vårt standardsortiment.

 

 

ädelstenar

 

 

Månadsstenar

 

 

Månad Stenar

Månad

Stenar
Januari Granat Juli  Rubin, karneol
Februari Ametist Augusti Jade, peridot
Mars Akvamarin September  Safir
April Bergkristall, diamant Oktober Turmalin, opal
Maj Smaragd, grön krysophras November  Topas, bärnsten
Juni Månsten, pärla December Turkos, lapis

 

Stjärntecken

 

 Stjärntecken

Namn

 Tid

 Stenar

 

Fiskarna

 20/2 - 20/3

Heliotrop, gyllene beryll

 

Väduren

21/3 - 19/4

Bergkristall, diamant

 

 Oxen

20/4 - 20/5

Rosenkvarts, smaragd

 

Tvillingarna

21/5 - 21/6

Citrin, vit safir

 

Kräftan

22/6 - 22/7

Månsten, pärla 

 

Lejonet

23/7 - 22/8

Karneol, gyllene topas

 

Jungfrun 

23/8 - 22/9

Jade, blå safir

 

Vågen

23/9 - 22/10

Lapis lazuli, opal

 

Skorpionen

23/10 - 22/11

Obsidian, svart pärla

 

Skytten 

23/11 - 21/12

Turkos, blå zirkon

 

Stenbocken

22/12 - 20/1

Granat, rubin

 

Vattumannen

21/1 - 19/2

Ametist, klar spinell

 

Beskrivning av standardstenarna för våra smycken 

 

Agat

Tillhör Kvartsfamiljen och finns i massor av olika färgvarianter och mönster.

 

Agaten anses inte vara en sten för lyx och överflöd. Den värnar om det lilla och enkla, det nära och självklara. Det tar gärna musten ur yviga och grundlösa ambitioner men stöder gärna lugn och ro. Den sägs vara bra vid trädgårdsarbete - den ökar växternas fruktbarhet och skönhet. Agaten kan också användas för kärleksmagi; ge bort den till någon du vill vara nära.

 

Ord som hör ihop med Agaten: Styrka, mod, kärlek, långt liv, skydd, healing

 

 

Akvamarin

Är en Beryl som finns i ljust havsgrönt till mörkblå. Himmelsblå till mörkblå är de mest eftertraktade färgerna och därför också de dyraste. Akvamarinen har mycket bättre klarhet än sin gröna släkting Smaragden och oavsett färg så är det en värdefull ädelsten.

 

Akvamarin anses ge renhet, klarhet, enkelhet och mod i vår kommunikation med omvärlden. Den hjälper dig att ”flöda över” och bjuda din omgivning på friskt vatten. låt dina känslor springa fram inom dig som en källa till insikt och ärlighet. Låt dig själv komma till tals, uttryck det hav av fantasi, leklust och skapande förmåga som akvamarinen inbjuder till.

 

Ord som hör ihop med Akvamarinen: Lekfullhet, lugnande och renande, tar bort rädsla och fobier. Står för havsvatten.

 

 

Ametist

Är den violetta formen av Kvarts. Den är och har alltid varit en av de populäraste typerna av Kvarts.

 

Ametisten anses vara djupt lugnande för tankar och känslor. En sten med starka och renande vibrationer som passar mycket bra att använda vid meditation och healing. Den förmedlar kontakten med vår intuition och vårt högre jag. Den är en mäktig resesten, den skyddar mot tjuvar, sjukdom och annan fara. Det är en andlig sten, en sten för frid, den lär dig att släppa taget och känna tillit, ge upp gammalt och låta dig fyllas på ett nytt och bättre sätt.

 

Ord som hör ihop med Ametisten: Kärlek, skydd mot tjuvar, frid, mod, healing, lycka, drömmar, mot hemlängtan

 

 

Cubic Zircona

Är en syntetisk, dvs tillverkad ädelsten. Den har mycket fina egenskaper och god lyster. Färgmässigt kan du hitta den i så gott som alla nyanser du kan tänka dig.

 

Den ärver diamantens funktioner och anses befrämja andlighet. Den lindrar eller tar bort psykologiska betingade sexuella problem. Den är en renande och förlösande sten i sexuella frågor, och det är en trohetssten som hjälper till att försona älskade par.

 

Ord som hör ihop med Cubic Zircona: Andlighet, healing, sexuella problem, skydd, frid, mod, styrka, försoning

 

 

Granat

Är en tålig och mycket lämplig ädelsten för alla typer av smycken och ornament. Den finns i många färger och nyanser där den röda är vanligast i smycken.

 

Granaten anses vara en starkt grundande sten som påminner oss om att det är viktigt att ha båda fötterna på jorden och att leva i harmoni med naturen och moder jord. Den ökar vår kraft, stolthet och framgång. Den ger grundtrygghet på det materiella planet. Den används som skyddssten, särskilt mot tjuvar. Vänner som ska skiljas kan byta granater för att träffas igen.

 

Ord som hör ihop med Granaten: Healing, skydd, styrka, kreativitet, fertilitet

 

 

Hematit

Hematit som smyckesten var som störst i Europa under den Viktorianska eran. Sedan dess har den återigen fått ett starkt uppsving. Hematit har fått sitt namn efter ett det grekiska ordet a?µa, aima som betyder blod, detta på grund av stenens blodröda färg när den pulvriseras. I gamla sägner berättas det att hematit bildades på gamla slagfält där blodet hade flödat.

 

Hematiten anses vara en starkt jordande, lugnande och avstressande sten. Den balanserar yin och yang energierna och meridianerna. Den löser upp negativ energi och omformar denna till rent kärleksljus. Den ger oss mod och kraft att genomföra våra projekt. Hematiten får dig att slappna av och bringar dig budskapet att allt ordnar sig om du bara har tillit. Den grundar och stärker självkänslan.

 

Ord som hör ihop med Hematit: Healing, grundning, spådom, jordning

 

 

Onyx

Onyxens energier anses handla om balans och klarsynthet. Den gör oss påminda om alla dualistiska föreställningar i våra liv. Onyx balanserar manliga och kvinnliga kvaliteter. Den ger dig möjlighet att skåda saker och ting från fler än en synvinkel och ger oss insikten om kompletterande krafter istället för konkurrerande. Ger balans i svåra relationer och hjälper oss att våga släppa taget om det gamla till förmån för det nya. Ökar den intuitiva förmågan att ta emot andlig hjälp och vägledning. Ger lycka och tur.Stenens namn kommer från det grekiska ordet onyx som betyder nagel eller klo. Legenden berättar att en dag när Venus sov så klippte Cupidus av alla hennes naglar och lämnade dem spridda över marken. Eftersom ingen del av en gudomlig kropp kan dö, så skapade gudarna en ädelsten av resterna som senare blev känd som onyx.

Ord som hör ihop med Onyx: Skydd, stabiliserande, magi

 

 

Rosa Kvarts

Rosenkvarts är en av de mest eftertraktade varianterna av kvarts. Dess rosa färg är unik och helt olik alla andra rosa ädelstenar.

 

Rosenkvarts anses vara för självförverkligande och inre frid. Den kan hela djupa hjärtesår och är bra för dom som har svårt att uppleva livsglädje. Den har en starkt helande och lugnande kraft. Bringar fred, kärlek och lycka i relationer och är därför en bra gåva till en kärlekspartner eller en vän.

 

Ord som hör ihop med Rosenkvarts: Kärlek, healing, frid, lycka


 

Rubin

Kärlekens sten.

Rubinen anses dra till sig rikedom och vakta hemmet mot blixtnedslag och stormar. Den tar bort fruktan och nedstämdhet, stärker viljekraften och självförtroendet.

Är en mycket tålig, värdefull och vacker ädelsten som länge använts till olika smycken och ornament. Deras värde bedöms efter flera kriterier, som storlek, färg, klarhet och slipning. Färgen bör vara djupröd och bra färg är viktigare än absolut renhet. Ingen naturlig rubin är felfri.

 

Ord som hör ihop med Rubin: Rikedom, skydd, makt, glädje

 

 

Safir

Är en mycket tålig, värdefull och vacker ädelsten som finns i alla färger utom röd, då den kallas Rubin. Legenden berättar att den första person som kom att bära safir var Prometheus, Zeus rival, som tog stenen från Cacaus vilken han även stal elden från.

 

Safir sägs stimulera det tredje ögat till fysisk och psykisk medvetenhet och dra till sig kärlek.

 

Ord som hör ihop med Safiren: Kärlek, meditation, medialitet, frid, healing, makt, pengar

 

Tillbaka upp på sidan >>

 

 

Copyright © 2011 Claes Guld & Silver | Design och foto: Anders Karlsson, merconda.se