topbanner

Claes Callman

Claes Redan i unga år visste Claes att han ville hålla på med hantverk och design. Direkt efter skolan sökte han och kom in på guldsmedsutbildning i Köpenhamns tekniska högskola. Konkurrensen var hård och han klarade med bravur utbildningen. 1986, efter fyra års utbildning, erhöll han sitt Mästarbrev som guldsmed och var därmed Sveriges yngste mäster.

 

Claes designar och tillverkar smycken i huvudsak med lokal anknytning och en historia bakom. Idéerna till smyckena kan dyka upp i princip varsomhelst men ofta är det vackra historiska föremål och mönster som väcker inspirationen.

 

Claes designar sina smycken i Frankrike. Dit har han och familjen rest någon gång om året under sexton års tid. I Antibes på franska rivieran har han en arbetsbänk med blick över Medelhavet. Där finner han tiden och lugnet som behövs för sitt skapande. Produktionen av smyckena sker sen hemma i smedjan.

 

petitereserve-entreHotell La Petite Réserve är ett charmigt strandhotell som två svenskor idag omfamnat och skapat en hjärtlig atmosfär. Evert Taube kom dit 1951 och förälskade sig i det enkla hotellet och dess omgivning, som blev hans andra hem i två decennier. Han återvände dit varje år, skrev visor och böcker och blickade ut över Änglarnas bukt. Hotellet har ett fint Taube-bibliotek skapat av Kurt Björkman. www.petitereserve.com

 

På hotellet har Claes huserat i alla år och tycker nog själv att han är deras bäste eller konstigaste gäst då han fyller upp källaren med arbetsbänk och harpuner, fyller upp hotellkylen med mat och dryck, lagar mat i hotellköket så brandlarmet går och ställer dagligen till med fest. En konstnär måste ha kul varje kväll! Kunde Evert Taube så kan han! Evert bodde i samma rum och skrev mycket prosa där. Taube var ofta hotellets enda gäst. Numera är hotellet alltid fullt. Claes tror att en gnutta av Taubes ande hjälper till med hans idéer. Han säger att vem som helst skulle kunna göra smycken på den balkongen med ett glas Rosé eller Pastis tillhands. På sina raster jagar Claes fisk. Ja, du läste rätt! Med en harpun kan man också trolla fram en middag till kvällen. Hunden Salise är med på sätt och vis då stranden heter just Plage Salise.

 

Familj

Claes och hans fru och arbetskollega Annica bor och är verksamma i huset på Vikmansvägen. Tillsammans har de två ”juveler”, två barn. Kära och frusna familjemedlemar är också fågelhundarna Salise och Rosé. Claes och Annica jagar fågel tillsammans med dem. De är 6 och 2 gamla och bättre jaktkompisar finns visst inte. Kan det bero på den långa näsorna?!

 

Claes intressen

Claes smider många planer… Han har ett stort intresse i att designa och restaurera saker. Hemmet är fyllt av små och stora ting som han gjort.


Bilar

clabbe2På gården står en GMC pick-up av årsmodell 1950. Den är familjens oxe och har varit i daglig tjänst i 17 år. Vid första renoveringen lackades den ”brittish green”, vid andra renoveringen 15 år senare lackades den i originalfärgen ”general motors red”. Det finns också en Mercedes 190 sl årsmodell 1961 vars uppgift är att åka söderut och möta våren. Claes far skaffade den på 60-talet, sen har den varit stående i garaget tills 2006 då Claes började renovera den. Med den åker paret till Frankrike varje vår sen första resan 2008. Efter vårens resa har den varit i alla vindistrikt i Frankrike.

 

Vårens resa bär av till distrikten Rheingau, Mosel, Champagne, Chablis, Bordeaux Saint Emillion, Sancerre, Coteux du Languedoc, Madiran, Fitou och dopp i havet.


Nittsjö Keramik

nittsjöClaes farfar, Carl Callman, var målare på Nittsjö så det föll sig naturligt att Claes började samla på Nittsjö Keramik. Han brukar säga att han har världens största Nittsjö-samling! De finns i alla rum och i alla skåp, säkert över 1000 olika vaser, fat, skålar, muggar… En Nittsjövas kostar allt från 40 kr och uppåt på loppis så det kan bli en del.

 

Vin och mat

druvorClaes har samlat på vin sen han var alldeles för ung för det. Först var favoriten Bordeaux Grand Cru, numera är det sydfranska viner som tex Rhoneviner som det samlas på. Många resor har gjorts där målet varit besöken på vinslott- och gårdar.

 

Mars 2011 var Claes med och lagade mat i TV4:s ”Halvåtta hos mig”! Där serverade Claes en förrätt med ett stänk av Frankrike, det vart Ostron och till det en Sancerre Les Baronnes. Huvudrätt Orrtupp med trattkantarellrisotto och gudomlig sås serverad till en Chateau Mont-Redon 2006 Chateauneuf du Pape. Till dessert blev det Tore Wretmans franska äppelpaj Tarte Tatin med vaniljglass och en Riesling Eiswien, som avrundade den glada middagen.

 

Fågeljakt

Hela höstarna handlar det om fågeljakt. Får Claes ett gevär i handen kan han irra runt 2, 3 dagar i sträck på fjället eller som oftast i skogen. I sin jaktstuga bor han mer eller mindre hela höstarna. Där finns allt en (riktig) livsnjutare kan önska sig! Skogen skänker både ripa, orre och tjäder. Jakten är för Claes det absolut största och viktigaste intresse, som ger inspiration och kraft. Det blir framför allt många härliga middagar de kalla vintermånaderna. Sydfranska viner och ved i kaminen värmer själen när kylan är sträng. En kväll utan en Domaine eller Chateau är svår att hitta. Det är det bästa med vintern, tycker Claes.


Musik

då mår jag allra bästEtt annat intresse är att klinka på gitarren och komponera rock och visor med verklighetsbaserade texter. I början av år 2011 kom hans första CD, ”Då mår jag allra bäst”, som handlar om jakt, vin, mat och givetvis om hans kära fru. Besök hans ställe på MySpace genom att följa länken här. MySpace Claes Callman

 

Annica Callman

Annica jobbade fram till 1996 som Art Director på reklambyrå. Konstutförande i olika former fyller en viktig del i tillvaron. Annica har annicaställt ut tavlor bl a på Lisselbyutställningen, Vårsalongen på Mora Kulturhus, Kulturveckan i Mora samt haft en egen utställning på Mora Kulturhus tillsammans med Claes. Motiven kan vara från vinresor i Frankrike med vinrankor och slott. Personliga porträtt av Zorn och Picasso samt Egyptiska motiv och tänkvärd miljöfantasi om vårt eget världsklot. När Mora blev utsedd till Sveriges julstad, Mora Julstad, gjorde Annica logotypen och målade affischmotivet. Hon har illustrerat barnboken Sälen Mora som hon även handtextade kalligrafiskt.

 

Claes och Annica träffades 1988, de upptäckte att de samtidigt hade ett gemensamt intresse för just Egypten och dess mystik. Claes höll då på att designa fram ett smycke i formen av en pyramid och Annica målade och tecknade tavlor med Egyptiska motiv. Denna gemensamma nämnare upptäckte Moras Kultursekreterare Barbro Barving vilket resulterade i en egen utställning på Mora Kulturhus. Nästa gemensamma utställning paret hade var på Kulturveckan i Mora där de ställde ut Kurbitstavlor och Kurbitssmycken. Annica målar fortfarande idag kurbits på tavlor och möbler och broderar applikationer med pärlor och paljetter med kurbitsinspiration.

 

 

 

Copyright © 2011 Claes Guld & Silver | Design och foto: Anders Karlsson, merconda.se